Vacanța în România Locuri istorice

De ce a vrut Vlad Țepeș să incendieze Brașovul?

Vlad Tepes si Brasov

Femeia pe care Vlad Țepeș a iubit-o vreme de 20 de ani a fost Katarina, amanta sa. Conform cronicarilor, cei doi s-au cunoscut în anul 1455. Când domnitorul, aflat în trecere prin Brașov, a ajutat mai multe fete să tragă o sanie grea. Atunci, Țepeș, în vârstă de 34 de ani, a pus ochii pe o fată blondă de 17 ani ce crescuse la o mănăstire. Cei doi au început o relație interzisă.

Vlad Țepeș a vrut să divorțeze

Katarina a fost o săsoaică extrem de frumoasă, care i-a fost amantă domnitorului vreme de 20 de ani. Chiar a vrut să divorțeze pentru ea, dar Papa nu a permis acest lucru. În acele vremuri destrămarea unei căsnicii era un lucru de neconceput. I-a scris, chiar, de două ori Suveranului Pontif, Papa Pius II, cerându-i o scrisoare de indulgență pentru a i se anula căsătoria cu prima soție, Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei, dar nu a primit aprobarea.

Vlad Tepes

Deranjați de relație erau negustorii din cetate care nu vedeau cu ochi buni idila. Se spune că la un moment dat, nevestele negustorilor au atacat casa în care se afla fata, au bătut-o și i-au tăiat părul. Apoi, Katarina a fost dusă la stâlpul infamiei din Piața Sfatului din Brașov. Când a auzit de grozăvie Domnitorul a amenințat că va da foc Brașovului. Până la urmă, fata a fost eliberată prin negociere.

Brașov a fost înființat de către Cavalerii Teutoni în anul 1211.

Conform Enciclopediei Britanice, orașul este menționat pentru prima dată sub numele de Brașov în documente în anul 1251.

Prima fabrică (sau “moară”, popular) de hârtie din Romania a fost înființată la Brașov. Evenimentul a avut loc în anul 1546 la 13 ani după ce Johannes Honterus înființase și o tipografie în oraș. Totuși, prima fabrică de hârtie de pe teritoriul actual al României a fost înființată la Sibiu în 1534 însă, în acea vreme, Sibiul nu era un oraș romanesc.

După catastrofalul incendiu din 21 aprilie 1689, autoritățile au interzis construcțiile din lemn. Aspectul actual al orașului se datorează, în mare parte, cel puțin în vatra veche a Brasovului, acestei interdicții.

Între 8 septembrie 1950 și 24 decembrie 1960 s-a numit Orașul Stalin, după Iosif Vissarionovici Stalin, și a fost capitala regiunii cu același nume.

Domnia terorii a adevăratului Dracula

Vlad Țepeș a fost un conducător incontestabil brutal. Cu toate acestea, o mare parte din Europa creștină a susținut apărarea puternică, deși macabră, a Țării Românești de diferite incursiuni ale forțelor musulmane otomane.

De fapt, chiar și Papa Pius al II-lea și-a exprimat admirația pentru faptele militare ale conducătorului notoriu de violent. O amenințare la adresa Europei a fost considerată o amenințare la adresa creștinătății și, prin urmare, a Papei.

Deși adevăratul Dracula a adus o oarecare stabilitate și protecție unei regiuni vulnerabile, Vlad al III-lea părea să-și savureze propria brutalitate.

Turcii i-au dat porecla kaziklu bey, însemnând „prințul țeapă”.

Tragerea în țeapă a fost fără îndoială metoda de ucidere aleasă de Vlad Țepeș. În timpul tragerii în țeapă, un stâlp de lemn sau de metal era înfipt prin corp, începând fie în rect, fie în vagin, și apoi străpungea încet corpul până când ieșea din gura, umerii sau gâtul victimei.

Uneori, stâlpul era rotunjit astfel încât să treacă prin corp fără a perfora niciun organ intern, prelungind tortura victimei. În aceste cazuri deosebit de înspăimântătoare, ar putea dura ore sau chiar zile până când victima moare în sfârșit – adesea expusă în public pentru ca toată lumea să o vizioneze. Într-un caz, i-a tras în țeapă pe negustorii sași din Kronstadt, care au fost odată aliați cu boierii – ucigașii familiei sale.

Vlad Țepeș a folosit această metodă chinuitoare pentru a pedepsi și a ucide pe oricine îl nemulțumea sau l-a amenințat. La un moment dat, a bătut turbanele diplomaților otomani în cuie pe cranii, după ce aceștia au refuzat să le scoată din motive religioase.

Apetitul pentru violență al lui Vlad Țepeș a depășit adesea pofta de sânge a dușmanilor săi. Sultanul Mehmed al II-lea, renumit pentru propriile atrocități, a fost îngrozit după ce a văzut cadavrele în descompunere a aproximativ 23.000 de proprii săi oameni aliniați pe țăruși pe kilometri (unii spun că până la 60) în jurul capitalei Târgoviștei când a invadat Țara Românească în 1462.

„Cum îi putem jefui moșiile unui om căruia nu se teme să o apere prin astfel de mijloace ca acestea?”, a spus Mehmed, hotărând că oricine dorește să facă atâtea eforturi pentru a-și salva regatul merita să-l păstreze. Forțele otomane s-au retras a doua zi.

Poveștile de genul acesta abundă și, în total, relatările contemporane susțin că Vlad Țepeș a ucis 80.000 de oameni în timpul domniei sale – a ucis peste 23.000 dintre ei – dar este dificil de știut cu siguranță câți oameni a măcelărit cu adevărat.

Sfârșitul lui Vlad Țepeș

Domnia sa sângeroasă s-a încheiat în 1462, când forțele maghiare l-au luat prizonier. Otomanii declanșaseră o campanie de înlocuire a lui Vlad cu fratele său mai blând, Radu. La rândul său, Vlad s-a dus la unguri, crezând că aceștia îi vor ajuta să-și întărească stăpânirea pe tron. Dar, nevrând să riște războiul cu otomanii, ungurii l-au întemnițat pe Vlad.

Aproape nimic nu se știe despre întemnițarea lui Vlad, dar în 1476, acesta a fost eliberat și s-a căsătorit cu Jusztina Szilágyi, o rudă a regelui maghiar Matei Corvin, care a făcut un aranjament cu Vlad pentru a-l readuce pe tron după ce Radu a fost înlăturat. Cu toate acestea, Vlad a murit în luptă alături de unguri, care acum erau în război cu otomanii, mai târziu în același an.

Potrivit legendei, el a suferit aceeași soartă rea ca și vechiul său rival Vladislav al II-lea. După cum spune povestea, Vlad Țepeș a fost decapitat în luptă, iar capul său a fost dus înapoi la Constantinopol și pus în mâinile dușmanului său, sultanul Mehmed al II-lea, pentru a fi expus peste porțile orașului. Rămășițele sale nu au fost găsite niciodată.

Gaseste cea mai buna idee de vacanta

Nu ești încă hotărât unde să mergi?

Obține acces exclusiv la cele mai recente idei de vacanță și descoperiți locuri spectaculoase uitate de lume.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Anedi Traveling

Prin acest site încerc să vă prezint câteva idei de vacanță. Sunt dornic să descopăr cele mai noi idei de vacanțe. Sunt dornic să văd locuri spectaculoase și să întâlnesc oameni noi. Sunt pasionat de istorie și să descopăr locuri istorice mai puțin cunoscute. În website-ul www.anedi.eu voi povesti despre locuri deosebite. Vă voi împărtăși lucruri pe care de multe ori nu le găsiți în ghidurile de turism. Voi încerca să vă ofer informații utile despre atracțiile turistice din Europa și nu numai. Sper să reușesc să vă ofer câteva idei pentru vacanțe viitoare.
Anedi.eu nu este agenție de turism, nu vinde și nu rezervă vacanțe, ci vă oferă ponturi și informații de călătorie pentru a vă rezerva singur vacanțe la tarife minime.

S-ar putea să-ți placă și...