City Break Vacanța în Norvegia

Ar trebui să vezi Oslo cel puțin o dată în viață și iată de ce.

Oslo Norvegia

Ce face ca Oslo să fie UNIC ?

Oslo este capitala și cel mai populat oraș din Norvegia. Se află lângă Alna, Oslofjorden și Akerselva. Se află la o altitudine de 23 m deasupra nivelului mării. Are o suprafață de 454,12 km². Populația este de 693.494 locuitori, determinată în 1 ianuarie 2020.

Dacă temperatura medie, de 5°C în ianuarie, vi se pare puțin cam rece, ar trebui să vă spuneți: „Nu există vreme rea, doar alegeri proaste de îmbrăcăminte”, așa cum spune o zicală norvegiană populară.

Orașul se numea Christiania

Orașul inițial a fost fondat în jurul anului 1050 de regele Harald Hardrada. Acesta a fost distrus într-un incendiu în 1624. Regele Christian IV al Danemarcei și Norvegiei a ordonat ca orașul să fie reconstruit peste golf, lângă Castelul Akershus. El a numit „noul” Oslo, Christiania.

Numele Oslo a fost păstrat pentru suburbia acum săracă în care se afla orașul inițial. Astăzi este cunoscut sub numele de Gamlebyen (Orașul Vechi). Christiania a crescut rapid și a devenit cel mai mare oraș al țării în 1850. În acel an populația sa a depășit-o pe cea din Bergen. În 1877 orașul a fost redenumit Kristiania.

În 1814, prima constituție a Norvegiei a desemnat Christiania drept capitală oficială.

[Citeste si Bucuresti – Micul Paris?]

La începutul secolului, personalități de rang înalt din Norvegia au susținut că orașul care deține numele unui fost rege danez era nepotrivit. După mulți ani de dezbateri, numele original de Oslo a fost restaurat în 1925.

Porecla orașului este Orașul Tigrilor

În ciuda faptului că cei mai apropiați tigri sălbatici sunt la mii de mile distanță, Oslo este cunoscut sub numele de Tigerstaden sau Orașul Tigrilor.

Motivul cel mai agreat este că poetul norvegian Bjørnstjerne Bjørnson a descris o luptă între un cal și un tigru în poemul său din 1870 „Sidste Sang”.

Tigrul a reprezentat orașul periculos, iar calul, peisajul sigur. Șefii orașului spun acum că Oslo nu este periculos ca un tigru, ci „un loc incitant unde se întâmplă”. Fiecare vizitator cunoaște cu siguranță statuia tigrului de pe Jernbanetorget. Este situat în afară Gării Centrale. Statuia de bronz de 4,5 metri a Elenei Engelsen a fost un cadou de mileniu adus orașului de la Eiendomsspar.

Oslo orasul tigrilor

Cea mai mare parte din Oslo este formată din pădure

Oslo este capitala țării, dar asta nu înseamnă că dragostea norvegiană pentru natură și aer liber nu se aplică aici! O pădure vastă neatinsă înconjoară nucleul urban. Se poate ajunge acolo cu transportul public în mai puțin de jumătate de oră. Idei de vacanta.

oslo orasul padurilor

Cunoscută pur și simplu sub numele de Oslomarka (pădurea Oslo), pădurea este arie protejată și găzduiește specii precum râsul, lupul, castorul, elanul și căprioara. În weekend, localnicii merg pe trasee pentru drumeții în timpul verii și excursii la schi în timpul iernii. Zona cea mai centrală și cea mai mare este Nordmarka. Pentru a vizită Nordmarka, luați linia 1 a T-Bane până la stația de capăt la Frogneresteren și alegeți-va traseul!

Un oraș de insule

În timp ce centrul orașului și majoritatea zonelor rezidențiale se află pe continentul norvegian, Oslo numără multe insule în limitele orașului.

Oslo orasul insulelor

În limitele orașului Oslo se află 40 de insule și 343 de lacuri.

Multe dintre acestea pot fi vizitate cu feribotul de pasageri, care circulă aproximativ o dată pe ora în timpul sezonului aglomerat de vara. Mulți localnici dețin sau închiriază căsuțe mici pe insule și își petrec vacanță de vară acolo. Insulele oferă, de asemenea, o mulțime de interese pentru turiști. Ruinele istorice, traseele naturale și plajele sunt printre cele mai importante atracții, in timp ce un chioșc de pe Hovedøya servește vafe, cafea și înghețată pentru a va menține în formă.

Oslo este cel mai divers oraș din Norvegia din punct de vedere etnic

Oslo are un procent mai mare de imigranți și copii născuți în Norvegia cu părinți imigranți decât orice altă regiune din Norvegia.

Oslo oras multietnic

Potrivit cifrelor oficiale ale guvernului, 25% din populația orașului s-a născut în altă parte și încă 7,8% s-au născut din părinți imigranți. Cea mai mare parte a populației orașului cu origini imigrante provine din Pakistan, urmată de Polonia, Suedia și Somalia. Aproximativ jumătate din populația districtului Groruddalen este formată din imigranți și copiii lor, iar cifrele sunt la fel de mari în multe dintre zonele învecinate din estul Oslo.

Bradul din Trafalgar Square este un cadou de la Oslo

În fiecare an, începând cu 1947, Oslo a dăruit locuitorilor Londrei un brad de Crăciun pentru a spune tusen takk (mulțumesc în limba norvegiană) pentru sprijinul Marii Britanii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Arborele, de obicei un molid norvegian de 50-60 de ani, este selectat cu mult înainte din pădurile dese care înconjoară orașul. Acesta este doborât în noiembrie, la o ceremonie la care participă primarul din Westminster, ambasadorul britanic în Norvegia și primarul orașului Oslo. Când ajunge în Trafalgar Square, copacul este luminat cu lumini albe în stil tradițional scandinav.

Râul orașului are două ortografii

Oricine locuiește aici de mai mult de câțiva ani va ști că dialectele domnesc în Norvegia. Acest lucru este valabil chiar și în Oslo, unde unii vor spune Akerselva, iar alții vor spune Akerselven. Ambele se traduc prin „Râul Aker”, deoarece diferența de ortografie constă în ortografia formei finite a substantivului râu. Diferența poate fi observată și cu alte nume de locuri din Oslo, inclusiv de exemplu majorstuen/majorstua.

Premiul Nobel pentru Pace este acordat la Oslo

Primăria orașului Oslo găzduiește în fiecare toamna ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace. Beneficiarul este selectat de Comitetul Norvegian pentru Nobel, conform dorințelor menționate în testamentul lui Alfred Nobel.

Cu unele excepții, Premiul se acordă anual din 1903. Se acordă celor care „au făcut cea mai mare sau cea mai bună lucrare pentru fraternitatea între națiuni, pentru desființarea sau reducerea armatelor permanente și pentru ținerea și promovarea congreselor de pace. ”. Vizitatorii pot află mai multe despre Premiu la Centrul Nobel pentru Pace situat lângă Primărie. Mulți foști câștigători sunt prezentați și există întotdeauna o expoziție temporară despre laureații actuali. În 2018, Premiul a fost acordat lui Denis Mukwege și Nadia Murad, pentru eforturile lor de a pune capăt utilizării violenței sexuale că armă de război și conflict armat.

Gaseste cea mai buna idee de vacanta

Nu ești încă hotărât unde să mergi?

Obține acces exclusiv la cele mai recente idei de vacanță și descoperiți locuri spectaculoase uitate de lume.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Anedi Traveling

Prin acest site încerc să vă prezint câteva idei de vacanță. Sunt dornic să descopăr cele mai noi idei de vacanțe. Sunt dornic să văd locuri spectaculoase și să întâlnesc oameni noi. Sunt pasionat de istorie și să descopăr locuri istorice mai puțin cunoscute. În website-ul www.anedi.eu voi povesti despre locuri deosebite. Vă voi împărtăși lucruri pe care de multe ori nu le găsiți în ghidurile de turism. Voi încerca să vă ofer informații utile despre atracțiile turistice din Europa și nu numai. Sper să reușesc să vă ofer câteva idei pentru vacanțe viitoare.
Anedi.eu nu este agenție de turism, nu vinde și nu rezervă vacanțe, ci vă oferă ponturi și informații de călătorie pentru a vă rezerva singur vacanțe la tarife minime.

S-ar putea să-ți placă și...