City Break Vacanța în Spania

Park Guell – un parc pentru toată lumea

Parcul Guell

Când Park Güell a început să fie construit în 1900, Barcelona era o metropolă modernă și cosmopolită a cărei economie se baza pe puterea industriei sale și care avea peste jumătate de milion de locuitori. Zidurile sale fuseseră dărâmate cu aproape o jumătate de secol mai devreme, iar noul oraș, Eixample, proiectat de inginerul Ildefons Cerdà, a crescut spectaculos începand cu 1860, în ceea ce era cel mai mare proiect de dezvoltare a orașului din secolul al XIX-lea din Europa. Parcul Guell a devenit una dintre cele mai importante atracții ale Barcelonei.

Park Güell – Peste o sută de ani de istorie

Eusebi Güell i-a dat lui Gaudí sarcina de a elabora planuri pentru dezvoltarea unei moșii pentru familiile înstărite pe o proprietate mare pe care o dobândise în zona cunoscută popular sub numele de Muntanya Pelada (muntele gol). Locația sa a fost imbatabilă, într-un cadru sănătos și cu vederi splendide asupra mării și a Câmpiei Barcelonei.

Au fost luate în considerare aproximativ 60 de parcele de formă triunghiulară de pe moșie, cu o rețea complexă de poteci, viaducte și trepte pentru a face față întinderii terenului. Condițiile de construcție erau extrem de restrictive, deoarece doar o șesime din teren putea fi construită, iar înălțimea și amplasarea caselor a fost ordonată astfel încât acestea să nu poată bloca vederea la mare și nici să privească vecinii de lumina soarelui. Güell a vrut să recreeze parcurile rezidențiale britanice, motiv pentru care l-a numit Park Güell, în engleză.

Gaudí a folosit vegetația care creștea deja pe proprietate, precum roșcova și măslinii, iar când au fost introduse specii noi, a optat pentru plante mediteraneene care nu necesitau multă apă. De asemenea, a proiectat diverse sisteme de colectare și stocare a apei, pe baza sistemelor de irigare despre care învățase în satul copilăriei sale. Atât vegetația, cât și gestionarea resurselor de apă au contribuit astfel la prevenirea eroziunii terenului cauzată de ploile mari mediteraneene, contribuind în același timp la asigurarea apei necesare locuitorilor zonei.

Etape în construcția Parcului Güell

În octombrie 1900 au început lucrările de împărțire a șantierului pe niveluri, lucrările de construcție decurgând într-un ritm bun. La 4 ianuarie 1903, o descriere publicată în Anuari de l’Associació d’Arquitectes (Anuarul Asociaţiei Arhitecţilor) menţiona că au fost construite cele două pavilioane de intrare, precum şi scara principală, adăpostul de aşteptare, exteriorul, incinta, viaductele si o parte din marea esplanada, impreuna cu sistemul de evacuare a apei.

În 1907 se țineau deja evenimente în piața mare, din care știm că încăperea hipostilă era în întregime acoperită până atunci, în timp ce banda de faianță care o înconjura a fost finalizată în 1914.

Prima persoană care a cumpărat un teren în parc, în 1902, a fost un prieten al lui Güell, avocatul Martí Trias i Domènech, care l-a însărcinat pe arhitectul Juli Batllevell să-i construiască vila.

În același timp, antreprenorul de lucrări, Josep Pardo i Casanovas, a construit o casă spectaculoasa, proiectată de asistentul lui Gaudí Francesc Berenguer, pentru a încuraja vânzările.

Gaudí însuși s-a mutat acolo în 1906 pentru a locui cu tatăl și nepoata lui.

La scurt timp după aceea, în 1907, Eusebi Güell a transformat vechiul conac (Casa Larrard), care era deja acolo când a cumpărat terenul pentru dezvoltare, în reședința sa obișnuită. În acei ani, în piața mare s-au desfășurat un număr mare de manifestări civice, cu acordul proprietarului.

De la proprietate privată la parc public

Condițiile complexe de vânzare a terenurilor, în baza vechilor contracte de închiriere, lipsa unui sistem de transport adecvat și caracterul extrem de exclusivist al dezvoltării au făcut-o neviabilă. Lipsa cumpărătorilor a dus la abandonarea lucrărilor în 1914, doar două dintre cele 60 de case preconizate fiind construite. Parcul a devenit astfel o grădină privată mare, pe care Güell a permis să fie folosită pentru evenimente publice, în timp ce a început să apară în ghidurile turistice ale Barcelonei ca una dintre atracțiile orașului.

Eusebi Güell a murit la casa sa în 1918, iar moștenitorii săi au oferit parcul Consiliului Local, care a fost de acord să-l cumpere, în ședința municipală din 26 mai 1922. A fost deschis ca parc municipal în 1926. Casa Familiei Güell a fost transformată de Municipalitate într-o școală, care a fost numită după pedagogul catalan Baldiri Reixac, în timp ce zona din stânga intrării a fost transformată într-o pepinieră de flori ornamentale pentru Consiliul Local.

Datorită muncii prietenilor lui Gaudí, casa lui Gaudi din Park Güell a fost deschisă publicului sub numele de Casa Muzeu Gaudí în 1963. Parcul Güell a devenit astfel un parc public foarte apreciat de locuitorii Barcelonei, precum și un centru major de atracție pentru vizitatori. A fost recunoscut ca monument artistic în 1969 și declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în 1984.

Prețurile și programul Park Güell

Parcul Güell este un spațiu emblematic din orașul Barcelona, declarat Patrimoniu Mondial UNESCO, care primește un număr mare de vizitatori în fiecare zi. Reglementarea intrării asigură conservarea și întreținerea patrimoniului monumental și garantează o vizită în siguranță atât pentru vecini, cât și pentru alți vizitatori. Parcul este deschis tot timpul anului.

Bilet general10 €
Copii de la 0 la 6 ani0 €
Copii de la 7 la 12 ani7 €
Persoane peste 65 ani7 €
Preturi valabile in anul 2023

Pentru a vă asigura că obțineți un bilet, vă sfătuim să cumpărați unul în prealabil. Dacă sosiți cu un bilet tipărit sau afișați codul QR pe smartphone sau tabletă, puteți merge direct la punctele de intrare relevante.

Biletele sunt alocate pe baza intervalelor de timp și puteți intra în zona restricționată până la 30 de minute după ora de începere alocată. De exemplu, dacă ai o rezervare pentru ora 9:30, poți intra în parc până la ora 10:00. Odată ce termenul limită de 30 de minute a trecut, îți vei pierde dreptul de a intra.

ȚINE minte că, odată ce te afli în Parc, poți dura cât îți place să te bucuri de munca genialului arhitect, dar odată ce ai ieșit din ieșire, nu poți reintra.

Cum să ajungem aici

Metrou, linie verde (L3), stații Lesseps sau Vallcarca

Autobuz, linii H6, D40

Bus Turístic și Barcelona City Tour

  • Cu Bus Turístic (linia albastră) stația este „Park Güell”.
  • Cu Barcelona City Tour, traseul este „Est” (culoare verde), iar oprirea este tot „Park Güell”.
Gaseste cea mai buna idee de vacanta

Nu ești încă hotărât unde să mergi?

Obține acces exclusiv la cele mai recente idei de vacanță și descoperiți locuri spectaculoase uitate de lume.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Anedi Traveling

Prin acest site încerc să vă prezint câteva idei de vacanță. Sunt dornic să descopăr cele mai noi idei de vacanțe. Sunt dornic să văd locuri spectaculoase și să întâlnesc oameni noi. Sunt pasionat de istorie și să descopăr locuri istorice mai puțin cunoscute. În website-ul www.anedi.eu voi povesti despre locuri deosebite. Vă voi împărtăși lucruri pe care de multe ori nu le găsiți în ghidurile de turism. Voi încerca să vă ofer informații utile despre atracțiile turistice din Europa și nu numai. Sper să reușesc să vă ofer câteva idei pentru vacanțe viitoare.
Anedi.eu nu este agenție de turism, nu vinde și nu rezervă vacanțe, ci vă oferă ponturi și informații de călătorie pentru a vă rezerva singur vacanțe la tarife minime.

S-ar putea să-ți placă și...