Munte și mare Vacanța în România

Lacul Sfânta Ana – singurul lac vulcanic din România

Lacul Sfanta Ana

Oamenii de știință au descoperit că lacul Sfânta Ana s-a format după ce o explozie vulcanică a distrus o bucată de pământ. A rezultat un lac foarte frumos și perfect pentru turiștii care vor să facă excursie la munte.

Deși România are o gamă întreagă de vulcani stinși, Sfânta Ana este singurul lac al țării care s-a format într-un crater de vulcan. Este, de asemenea, unul dintre puținele lacuri vulcanice din Europa.

Există câteva legende despre lacul Sfânta Ana

Prima legendă ne spune povestea unei căsătorii aranjate. Fata, Ana, nu a vrut să se căsătorească cu un tânăr ales de parinții ei. Părinții au forțat-o să se marite pentru a intra în posesia averii tânărului. În seara nunții, Ana s-a aruncat în acest lac, dar trupul ei nu a fost găsit niciodată. Localnicii au fost atât de impresionați de povestea tinerei că au numit lacul după ea.

A doua legendă ne spune povestea geloziei. Au fost odată doi frați. Unul a stăpânit peste o fortăreață din apropierea vârfului Pucios, iar celălalt un fort situat acolo unde acum se află lacul. Primul a cumpărat un car minunat. Cel de-al doilea frate a devenit furios și gelos și a vrut să aibă unul si mai frumos. Așa că a chemat opt dintre cele mai frumoase fete din zonă pentru a trage carul.

Dar carul era greu și fetele nu puteau să-l tragă. Fratele s-a înfuriat și mai mult și a început să biciuie fetele. Una dintre ele, pe nume Ana, l-a înjurat pe mânios. O furtună a început cu fulgere și tunete, urmate de un cutremur. Cetatea s-a scufundat în flăcări și în schimb s-a format un lac albastru și liniștit.

Legenda mea preferată. Se spune că, cu mult timp în urmă, în apă trăiau zâne. De ce zâne? Pentru că sirenele sunt supraevaluate, de aceea. Așa că revenind la poveste, zânele lacului au ieșit noaptea din apă și au dansat. Au avut însă o problemă cu clopotul de la biserica din apropiere, așa că l-au convins pe un tânăr să-l fure, promițând o recompensă mare. După ce fapta s-a făcut, zânele l-au înecat pe bărbat și pe mulți alții după el. Într-o zi, un alt tânăr a venit la lac și a sărutat-o pe una dintre zâne, iar puterile ei magice au dispărut.

Zâna s-a căsătorit cu tânărul și au furat înapoi clopotul bisericii. Când a sunat din nou, toate zânele au fost transformate în pești. Nu știu de ce pește, din moment ce lacul nu are, dar… Ei bine, tocmai această lipsă de logică face ca această legendă să fie preferata mea.

O altă legendă spune că femeile care nu pot avea copii, deşi şi doresc foarte mult, li se împlineşte această dorinţă după un pelerinaj la Lacul Sfânta Ana.

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România și din Europa Centrală, situat într-un crater vulcanic din accidentații Munți Ciomatu, la o altitudine de 946 de metri. Lacul face parte din Rezervația Naturală Mohoș, zonă protejată inclusă în programul Natura 2000, situată în apropierea orașului Tușnad, pe teritoriul administrativ al județului Harghita.

Sfanta Ana - lac vulcanic

Singurul lac format in crater din toată România, Lacul Sfânta Ana, oaza de liniște din munți și mlaștina Mohoș sunt unice și unul dintre cele mai vizitate locuri de pe continentul european. Nașterea lor este legată de formarea unui lanț muntos vulcanic pe marginea interioară a bazinului Transilvaniei. Dintre cei doi vulcani „gemeni”, Sfânta Ana este cel mai tânăr lac. Acest lac s-a format într-un crater vulcanic la o altitudine de 945 de metri, fiind singurul lac vulcanic din Europa Centrală. Lungimea sa este de 620 m, lățimea este de 460 m, lungimea totală a malului lacului este de 1,73 km și adâncimea maximă este de 7 m (cu o suprafață de 220.000 mp).

Lacul Sfânta Ana nu are legătură cu nicio altă sursă de apă, este alimentat exclusiv din precipitații, prin urmare gradul de mineralizare al apei este foarte scăzut. Toată apa din lac provine din ploaie.

Toată apa din munții din jur s-a acumulat în această gaură de crater și a creat acest lac impresionant. Cantitatea de precipitații in lac este de 600-700 mm/an, apa care curge de pe versanți este de 1000-1500 mm/an iar evaporarea este in jur de 500 mm. Conform acestor date nivelul apei ar trebui să crească cu 0,5 milimetri pe an, dar, din cauza „scurgerii” subterane, nivelul apei scade. În 1867 lacul avea 12 m adâncime, în 1907 doar 8,5 m adâncime, în zilele noastre, după cum am menționat mai sus, punctul său cel mai adânc este de 7 m. Viitorul lacului nu este luminos. Cel mai probabil se va transforma într-o mlaștină, la fel ca Mohos.

Ultima erupție a avut loc acum 11.000 de ani

Inițial, Lacul Sfânta Ana a fost o mlaștină care s-a transformat într-un lac. Potrivit oamenilor de știință, se va transforma din nou într-o mlaștină, la fel ca și celălalt crater.

Are o suprafață de 19,3 hectare, are 6,6 metri adâncime și nu are izvoare subterane. Apele sale provin exclusiv din ploaie. În secolul al XIX-lea, era la fel de pură ca apa distilată. Cu toate acestea, din cauza creșterii turismului, apele s-au poluat rapid cu substanțe. Pentru a proteja mediul înconjurător, înotul era interzis aici în urmă cu câțiva ani.

Se crede că prima activitate umană aici a avut loc acum 700 de ani. În 1654, aici existau două capele – Sf. Ana și Sf. Ioachim. Locul era renumit pentru pelerini, deoarece se credea că femeile care aveau probleme de fertilitate se vindecau după ce s-au îmbăiat în apele acestui lac.

Pentru cei care caută animale sălbatice, aici pot fi văzuti șerpi de apă și vipere, tritoni, libelule, păianjeni, precum și multe specii de păsări, inclusiv Ciocănitoarea Neagră.

Lacul Sfânta Ana nu este alimentat cu apă din izvoare

Spre deosebire de majoritatea corpurilor de apă, Lacul Sfânta Ana nu este alimentat cu apă din izvoare, singura sursă de apă fiind precipitațiile și apa care provine de pe versanții din jur. În timp ce activitatea vulcanică a Munților Ciomatu a încetat de mult, lacul este încă modelat de fenomenele geologice care au creat împrejurimile sale.

Bulele de gaz din fundul lacului, ca o consecință a ultimei erupții.

Apa este extrem de pură, având aproape același nivel de mineralizare ca și apa distilată. Nivelul de oxigen este atât de scăzut încât majoritatea animalelor nu pot supraviețui. Frumosul Lac Sfânta Ana atrage turiștii datorită aspectului său unic și a împrejurimilor naturale pitorești. Din păcate, nu există cazare în apropierea lacului, dar puteți campa pe tot parcursul verii. Lacul este mai greu de accesat în timpul iernii, când apa este acoperită cu un strat gros de gheață de un metru.

Flora si fauna

Un fapt foarte interesant este că lacul în sine nu susține viața, deoarece nu există oxigen în apă, dar zonele înconjurătoare se laudă cu toate tipurile de forme de viață. Merită menționat faptul că pădurile se numără printre puținele locuri din Europa unde poți vedea efectiv urși în sălbăticie. Prin urmare, ar trebui să fiți foarte atenți când plănuiți să faceți niște trasee de drumeții sau dacă doriți să campați peste noapte. Și apropo, dacă intenționați să vizitați și Mlaștina Mohoș (ceea ce chiar ar trebui), vă veți găsi înconjurat de multe specii de plante rare, inclusiv carnivore, otrăvitoare și halucinogene. Un exemplu foarte bun al modului în care natura poate fi atât frumoasă, cât și periculoasă în același timp.

Gaseste cea mai buna idee de vacanta

Nu ești încă hotărât unde să mergi?

Obține acces exclusiv la cele mai recente idei de vacanță și descoperiți locuri spectaculoase uitate de lume.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Anedi Traveling

Prin acest site încerc să vă prezint câteva idei de vacanță. Sunt dornic să descopăr cele mai noi idei de vacanțe. Sunt dornic să văd locuri spectaculoase și să întâlnesc oameni noi. Sunt pasionat de istorie și să descopăr locuri istorice mai puțin cunoscute. În website-ul www.anedi.eu voi povesti despre locuri deosebite. Vă voi împărtăși lucruri pe care de multe ori nu le găsiți în ghidurile de turism. Voi încerca să vă ofer informații utile despre atracțiile turistice din Europa și nu numai. Sper să reușesc să vă ofer câteva idei pentru vacanțe viitoare.
Anedi.eu nu este agenție de turism, nu vinde și nu rezervă vacanțe, ci vă oferă ponturi și informații de călătorie pentru a vă rezerva singur vacanțe la tarife minime.

S-ar putea să-ți placă și...