Vacanța în Anglia Locuri istorice

Casa lui Henric al VIII-lea și a dinastiei Tudor: un palat regal vechi de 500 de ani

Hampton Court

Palatul Hampton Court este un palat regal din cartierul londonez Richmond upon Thames, la 19 kilometri sud-vest și în amonte de centrul Londrei, Anglia, pe râul Tamisa.

Povestea Palatului Hampton Court

Hampton Court

Palatul original Tudor Hampton Court a fost început de cardinalul Wolsey la începutul secolului al XVI-lea, dar în curând a atras atenția lui Henric al VIII-lea, care și-a adus aici toate cele șase soții. Înconjurat de grădini superbe și locuri celebre, cum ar fi Labirintul și Vița Mare, palatul a fost decorul pentru multe evenimente importante la nivel național.

Ads
  • Sejur marca VIP
  • Reclama ta aici

Când William al III-lea și Maria a II-a (1689-1702) au preluat tronul în 1689, l-au însărcinat pe Sir Christopher Wren să construiască in acest loc un nou palat baroc elegant. Mai târziu, regii și prinții georgieni au ocupat splendidele interioare. Când familia regală a plecat, în 1737, s-au mutat aristocrații săraci de „grație și favoare”. Regina Victoria a deschis palatul publicului în 1838. A rămas un magnet pentru milioane de vizitatori, atrași de măreție, fantome și fabuloasa colecție de artă.

Palatul Tudor

Cardinalul Thomas Wolsey, Lordul Cancelar al lui Henric al VIII-lea, a început transformarea Palatului Hampton Court de la o casă de țară obișnuită la un palat magnific. Wolsey a vrut să creeze o clădire grandioasă în care să poată găzdui nu numai regele și curtea regală, ci și monarhii din toată Europa.

Investind sume uriașe de bani, el a creat un palat potrivit regelui. Wolsey a avut atât de mult succes în munca sa, încât Henric a luat în cele din urmă Hampton Court pentru el.

Casa lui Henric

Casa Tudor

În anii 1530, Hampton Court al lui Henric al VIII-lea era un palat, un hotel, un teatru și un vast complex de agrement.

Regele l-a folosit pentru a demonstra măreția și puterea în toate felurile posibile, prin banchete generoase, viață extravagantă la curte și artă fabulos de scumpă.

Pe lângă apartamentele de stat și private ale lui Henry, unde dormea, mânca și se relaxa, și apartamentele private ale reginei, palatul conținea locuri de cazare pentru curteni. Stilul depindea de statutul ocupantului, dar din nou, aveau scopul de a impresiona. În jurul Curții de bază, prima curte mare a palatului Tudor din partea de Vest, se aflau 30 de apartamente de locuințe folosite pentru cei mai măreți vizitatori.

Spectre îndurerate

Palatul păstra și amintiri nefericite pentru Henric. A treia sa regină Jane Seymour a murit dându-i regelui un fiu mult dorit, Edward, mai târziu Edward al VI-lea. Se spune că fantoma ei, un „giulgiu alb” apare la aniversarea morții ei. A cincea soție a lui Henric, Catherine Howard, a fost arestată aici și ulterior executată la Turn pentru adulter și trădare.

O casă de joacă și o închisoare

Casa si inchisoare

Secolul al XVII-lea a văzut multe evenimente dramatice la palat, unele dintre ele având loc în Sala Mare a Hampton Court.

În 1603, „Oamenii regelui” a lui William Shakespeare a interpretat pentru prima dată Hamlet și Macbeth pentru noul rege James I, Stuart. James a fost, de asemenea, responsabil de organizarea Conferinței de la Hampton Court din 1604, care a dus la publicarea Bibliei King James în 1611 – Versiunea autorizată a Bibliei în engleză.

Fiul lui Iacov, Charles I, a folosit palatul pentru a adăposti o mare parte din uimitoarea sa colecție de artă, inclusiv picturile „Triumful lui Cezar” ale lui Mantegna. Regele trebuie să fi simțit un simț acut al ironiei când palatul său împodobit cu artă a devenit închisoarea sa temporară. În 1647, s-a trezit în arest la domiciliu după înfrângerea sa în războiul civil. În încercarea de a fugi de parlamentarii lui Oliver Cromwell, regele a scăpat prin Grădina Privată. Charles a fost mai târziu prins și executat în 1649. În timpul Commonwealth-ului (1649-60) Cromwell a salvat palatul de la distrugere făcându-l casa lui. În ciuda idealurilor sale puritane, el aprecia arta plastică, în special tapiseriile și îi plăcea să trăiască ca un rege aici.

Hampton Court astăzi

Palatul este încă un magnet pentru vizitatorii din intreaga lume. Una dintre cele mai noi atracții pentru turiști este Grădina Magică, inspirată de Tudor, care a fost deschisă în 2016 de Ducesa de Cambridge.

Două festivaluri anuale celebre – festivalul de muzică de la Hampton Court și RHS Flower Show – rămân fidele principiului „palatului plăcerii” al lui Henric al VIII-lea. Și superba colecție de artă – o expoziție permanentă, rotativă a unora dintre cele mai bune lucrări ale Colecției Regale, continuă să încânte.

Hampton Court 04 1
Hampton Court 05

Bântuiri istorice la Palatul Hampton Court

O regină care țipă, o doamnă cenușie și un bărbat în mască – faceți cunoștință cu faimoasele noastre fantome!

Personaje Regale nelinistite

Cele mai bine vândute cărți poștale de la Hampton Court la începutul anilor 1900 erau reprezentate de spectre în spații istorice, aceste fotografii falsificate dublu expuse fiind oferite ca „dovadă” care furnică coloana vertebrală.

Poveștile persistă și astăzi că cel puțin două dintre soțiile lui Henric al VIII-lea bântuie Palatul Hampton Court: iubita sa a treia soție, Jane Seymour, care a murit după ce a născut în 1537, și cel mai faimos, a cincea sa soție Catherine Howard, executată pentru adulter în 1542.

Spectrul Scărilor Silverstick

Se spune că un spectru alb trist care poartă o flama luminata este a treia soție a lui Henric al VIII-lea, Jane Seymour. Ea a murit din cauza complicațiilor după naștere la Hampton Court, la doar câteva zile după ce l-a născut pe fiul mult dorit al lui Henry, Prințul Edward. În timp ce era încântat de moștenitorul său bărbat, regele a fost devastat de pierderea bruscă a reginei sale „perfecte”. Se spune că o figură palidă a apărut pe Scările Silverstick, care odată duceau într-o cameră în care Jane a născut și a murit, la aniversarea nașterii lui Edward, în octombrie 1537.

Regina care țipă

A cincea soție a lui Henric al VIII-lea, Catherine Howard, era la fel de sălbatică pe cât era Jane Seymour de blândă. Fantoma lui Catherine este mult mai vocală, iar observările sunt raportate mai regulat.

Catherine a fost decapitata la Turn in 1542, la varsta de 19 ani, pentru adulter si tradare. Se susține că, după ce a fost arestată la Hampton Court, adolescenta îngrozită s-a eliberat de paznicii ei. A alergat de-a lungul a ceea ce se numește acum Galeria Bântuită, strigând Regelui după milă.

Nu a ajuns niciodată la Henric, care se ruga în capelă. Gardienii au târât-o și nu l-a mai văzut pe Henric. Se spune că fantoma ei angoasă repetă acum această călătorie sfâșietoare, țipând prin eternitate.

Doamna Cenușie

Au fost numeroase viziuni ale „Doamnei Gri”, alias Sybil Penn, la palat. Sybil a fost slujitoarea a patru monarhi Tudor și doica lui Edward al VI-lea.

A ingijit-o cu devotament pe Elisabeta I de variola în 1562. Regina și-a revenit, dar săraca Sybil a luat variolă și a murit la scurt timp după aceea.

Roata care se invarte

Mormântul lui Sybil a fost deranjat când biserica a fost renovată în 1829 și, la scurt timp după aceasta, au început să se răspândească povești despre o „doamnă cenușie” văzută mergând pe coridoarele apartamentelor de stat și ale Curții cu Ceas de la palat.

Sybil este, de asemenea, legată de zgomotele misterioase ale roților care se învârteau despre care se spunea că vin din spatele unui perete într-un apartament. Legenda spune că, atunci când zidul a fost îndepărtat, a fost descoperită o roată veche, foarte folosită.

‘Cioc, cioc’ ‘Cine e acolo?’

În 1871, două schelete masculine din morminte puțin adânci au fost dezgropate sub o mănăstire din Fountain Court în timpul unei săpături de rutină.

Descoperirea lor a adus o ușurare uriașă unui rezident al palatului: o femeie în vârstă care locuiește într-un apartament din apropiere. Ea se plânsese de loviri și ciocăniri constante de pereți, dar nimeni nu o crezuse. Toate tulburările au încetat când rămășițele au fost îngropate corespunzător. S-a sugerat că bărbații anonimi au fost victimele ticăloșiei “Capetelor Rotunde” în timpul războaielor civile (1642-1651). Este posibil să fi fost îngropați în grabă în morminte nemarcate, care au fost ascunse în timpul construirii de către Wren a palatului baroc în 1689.

Cum ajungem acolo și cât costă?

Adresa: Hampton Court Palace, East Molesey, Surrey, KT8 9AU.

Explorați Palatul Hampton Court. Va recomandăm rezervarea biletelor în avans.

Câinii nu sunt permisi în palat, curți sau grădini decât dacă sunt câini de asistență dresați.

Pretul biletelor:

    Adult: £26.10

    Copil: £13.00

Ore de vizitare: Miercuri – Duminica: de la 10.00 la 17.30. Ultima intrare: 16.30

Gaseste cea mai buna idee de vacanta

Nu ești încă hotărât unde să mergi?

Obține acces exclusiv la cele mai recente idei de vacanță și descoperiți locuri spectaculoase uitate de lume.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Anedi Traveling

Prin acest site încerc să vă prezint câteva idei de vacanță. Sunt dornic să descopăr cele mai noi idei de vacanțe. Sunt dornic să văd locuri spectaculoase și să întâlnesc oameni noi. Sunt pasionat de istorie și să descopăr locuri istorice mai puțin cunoscute. În website-ul www.anedi.eu voi povesti despre locuri deosebite. Vă voi împărtăși lucruri pe care de multe ori nu le găsiți în ghidurile de turism. Voi încerca să vă ofer informații utile despre atracțiile turistice din Europa și nu numai. Sper să reușesc să vă ofer câteva idei pentru vacanțe viitoare.
Anedi.eu nu este agenție de turism, nu vinde și nu rezervă vacanțe, ci vă oferă ponturi și informații de călătorie pentru a vă rezerva singur vacanțe la tarife minime.

S-ar putea să-ți placă și...