Vacanța în România Locuri istorice

Castelul Peleș – primul alimentat de electricitate produsă local

Castelul Peles

Castelul Peleș este un uimitor castel în stil neo-renascentist. El este amplasat la poalele spectaculoșilor Munți Bucegi din pitorescul oraș românesc Sinaia. Este unul dintre cele mai renumite și frumoase castele din întreaga Europa.

Situat pe un traseu medieval care leagă Transilvania și Țara Românească. Castelul Peleș este asociat cu o serie de evenimente și figuri istorice.

  • Reclama ta aici
Castelul Peles

Regele Carol I al României (1839–1914) a construit Castelul Peleș

Înainte de a putea pătrunde în Castelul Peleș în toată gloria sa magnifică, trebuie să ne acordăm un minut pentru a trece în revistă omul din spatele construcției lui: Regele Carol I al României.

Născut prințul Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig de Hohenzollern-Sigmaringen, Carol a devenit pentru prima dată Domnitor, sau Prinț conducător, al României în 1866, parțial datorită recomandării lui Napoleon al III-lea al Franței (nepotul acelui Napoleon). ) când fostul Domnitor, Alexandru Ioan Cuza, a fost alungat din țară de către nobilii de frunte. Carol a adoptat scrierea în limba română a numelui său (de unde și trecerea de la Karl) și și-a stabilit reședința la țară.

Este important de menționat că, în acest moment, majoritatea regiunilor diferite ale României erau vag, dar neoficial, unificate. Mulți dintre ei au rămas în mare parte sub controlul și/sau influența semnificativă a altor puteri europene și a Imperiului Otoman, care joacă un rol important în ceea ce a făcut Carol în continuare.

În 1877, Carol a declarat România națiune suverană. Apoi (cu o oarecare asistență din partea Rusiei) a învins Imperiul Otoman în anul următor în războiul ruso-turc, care a asigurat independența României. În 1881, odată cu modificarea constituției române, făcându-l oficial regat unit, Carol a devenit primul rege al țării.

Cand a fost construit Castelul Peleș?

A fost început de regele Carol I al României în anul 1873, dar nefiind finalizat până în 1883. Castelul Peleș a fost inițial construit pentru a servi ca reședința de vară a familiei regale românești.

Castelul Peles

Regele s-a îndrăgostit de peisajul montan spectaculos și după ce a cumpărat 5 kilometri pătrați de teren lângă râul Piatră Arsă, moșia a devenit cunoscută sub numele de Moșia Regală a Sinaiei. În mod fascinant, Castelul Peleș a devenit primul castel din lume care a fost alimentat în totalitate de electricitate produsă local.

Castelul Peleș a fost finalizat în 1878 si inaugurat in 1883

A durat mulți ani până la finalizarea castelului. Din cauza mai multor interferențe, cum ar fi Războiul de Independența al României împotriva Imperiului Otoman între 1877 și 1878. Cu toate acestea a meritat să așteptăm, întrucât splendoarea să arhitecturală este total unică și uluitoare.

Castelul Peles

Castelul Peleș era o proprietate regală, și a fost, alături de multe altele, confiscat de regimul comunist în anul 1947, după abdicarea forțată a regelui Mihai I. A fost transformat într-o atracție turistică pentru o perioadă scurtă de timp. A servit, de asemenea, ca loc de odihnă și recreere pentru o serie de personalități culturale românești diferite.

Construcția Castelului Peleș a fost cu adevărat un efort multicultural, fiind reprezentați muncitori din România, Italia, Germania, Ungaria, Albania, Grecia, Turcia, Polonia, Cehoslovacia, Franța și Anglia.

Castelul are 34.000 de metri pătrați cu peste 170 de camere cu destinații diferite (și 30 de băi). Multe dintre aceste camere au fost proiectate având în vedere teme diferite, inspirând culturi din întreaga lume.

Primul castel electrificat din Europa

Chiar dupa inaugurarea sa din 1883, Peleşul va mai suferi modificări, extinzându-se mereu. La forma actuală se ajunge abia în 1914 (anul morţii regelui Carol I). Castelul are 160 de camere şi mai multe intrări şi scări interioare. Turnul central măsoară nu mai putin de 66 de metri înalţime.

Pe lângă Peleşul propriu-zis, în zonă au mai fost înălţate încă două construcţii mai mici, Pelişorul şi Foişorul.

Pelesul are si o sala de teatru, cu o mica scena si 60 de locuri, plus loja regala. Castelul avea dotari foarte moderne pentru epoca in care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticla al
holului de onoare este mobil, putand fi actionat de un motor electric. Inca din 1883, castelul are incalzire centrala.
Pe lângă castel au fost construite Pelişorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foişor, Grajdurile, Uzina Electrică, şi Vila Şipot. Până la terminarea castelului (1883), Regele Carol I si Regina Elisabeta au locuit la casa de vânătoare, terminată înaintea castelului.

Datorită uzinei electrice proprie Peleşul a fost primul castel electrificat din Europa.

Una dintre camerele mele preferate la Peleș este Salonul Turcesc, care a fost folosit ca sală de fumat pentru domni. Covoare groase acoperă podeaua, în timp ce pereții sunt împodobiți cu materiale textile asortate realizate manual, iar articolele din cupru lustruite din Persia și Anatolia sunt amplasate în întreaga cameră, completând culorile și texturile bogate ale canapelelor de pluș și ale pernelor de podea împrăștiate. O atmosferă otomană este recreată în mod viu și cere să fie bucurată de toate simțurile.

În tot castelul, veți găsi o colecție extinsă și diversă de artă, mobilier, covoare, cărți și antichități neprețuite din întreaga lume, dintre care multe sunt cel mai bine văzute atunci când sunt scăldate ușor în lumina soarelui care plutește prin elvețiană și colorată. Vitralii germane găsite în majoritatea camerelor palatului.

Numai colecția de arme și armuri constă din peste 4.000 de piese ceremoniale, de război și de vânătoare din Est și Vest, care acoperă peste patru secole de istorie. În special, există un set complet de armuri în stil Maximilian pentru un cal și călăreț expus în Sala Mare de Arme, pe lângă piesele folosite de Carol însuși în victoria României asupra otomanilor din 1878. Sala Mica de Arme expune predominant piese orientale de origine arabă, indo-persană și otomană.

În timp ce cea mai mare parte a colecției totale a castelului a fost inițial înființată și cultivată de familia regală română la începutul secolului al XX-lea, Muzeul Național Peleș a jucat mai recent un rol important și continuu în conservarea și dezvoltarea ulterioară a bunurilor palatului, mai ales după revoluția politică din 1947. Regele Mihai I al României (1921–2017) a fost nevoit să abdice, iar Partidul Comunist a pus mâna pe toate proprietățile regale, inclusiv pe Peleș. În cele din urmă, după Revoluția din decembrie 1989, moșia a devenit un loc de patrimoniu, iar, în 2006, a fost retrocedată lui Mihai. Castelul Peleș este în prezent împrumutat de la familia regală statului român.

Anedi Traveling

Prin acest site încerc să vă prezint câteva idei de vacanță. Sunt dornic să descopăr cele mai noi idei de vacanțe. Sunt dornic să văd locuri spectaculoase și să întâlnesc oameni noi. Sunt pasionat de istorie și să descopăr locuri istorice mai puțin cunoscute. În website-ul www.anedi.eu voi povesti despre locuri deosebite. Vă voi împărtăși lucruri pe care de multe ori nu le găsiți în ghidurile de turism. Voi încerca să vă ofer informații utile despre atracțiile turistice din Europa și nu numai. Sper să reușesc să vă ofer câteva idei pentru vacanțe viitoare.
Anedi.eu nu este agenție de turism, nu vinde și nu rezervă vacanțe, ci vă oferă ponturi și informații de călătorie pentru a vă rezerva singur vacanțe la tarife minime.

S-ar putea să-ți placă și...