Vacanța în România Locuri istorice

Castelul Bran – O istorie de peste 600 de ani

Castelul Bran

Prima atestare documentară pentru Castelul Bran este reprezentată de un act emis la 19 noiembrie 1377 de către regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, brașovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatră la Bran.

Castelul Bran devine cetate

Între anii 1419-1424, cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund. Acesta era aliatul domnului Țării Românești, Mircea cel Bătrân, împotriva turcilor.

Ads
  • Reclama ta aici
  • Sejur marca VIP

La sfârșitul secolului al XV-lea, fortificația a fost subordonată autorității comitetului secuilor. A trecut sub conducerea voievodatului Transilvaniei în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legătură lui Vlad Țepeș cu Branul a fost consemnată tot în această perioada. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a însărcinat după pierderea tronului pe domnul Țării Românești cu apărarea trecătorii spre Transilvania, trecătoare străjuită de cetate.

Legenda bântuirii Castelului Bran

În anul 2012, un grup britanic de cercetatori din domeniul paranormalului a venit la Bran, cu intenția de a realiza prima investigație serioasă a bântuirilor de la castel, care deveniseră folclor local. Folosind o aparatură specifică, aceștia au luat contact cu spiritul Helenei, o fată născută la Bran și moartă în același loc, la vârsta de 27 de ani. Totuși, localnici susțin că locul este bântuit de mult mai multe spirite, printre care se numără și spiritele Reginei Maria și cel al lui Vlad Țepeș. Localnicii mai declară și că, într-un anumit loc din castel, în unele seri, poate fi simțit, ca din senin, un miros foarte puternic de violete, florile preferate ale Reginei Maria.

Istoria Castelului Bran continuă.

La data de 1 decembrie 1920, Consiliul orășenesc al Brașovului donează acest castel Reginei Maria a României Mari. Se dorea să fie ca un simbol al recunoștinței datorat contribuției sale la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.

În anul 1938, fiica Reginei Maria, Principesa Ileana, primește prin testament acest castelul Bran. În 1948 familia regală a fost alungată din țară de către regimul comunis. Castelul Bran a devenit proprietatea statului român.

Castelul Bran este Castelul lui Dracula.

Castelul Bran este cunoscut de turiștii din întreaga lume drept Castelul lui Dracula.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care a fost inclus de către jurnaliștii de la CNN într-un top 10 al castelelor medievale.

Mitul Contelui Dracula are la bază romanul de ficțiune „Dracula”, apărut în Marea Britanie, în 1897. Autorul acestui roman este scriitorul irlandez Bram Stoker.

Domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș, a fost asociat cu Dracula, deși datele istorice nu confirmă prezența îndelungată a acestuia la Castelul Bran. Cu toate acestea, zona este promovată prin intermediul imaginilor unui vampir, care se hrănea cu sângele dușmanilor.

Legenda contelui sângeros, supranumit Dracula, a fost asociată cu domnitorul Vlad Tepes abia în secolele XIX–XX. Această suprapunere de imagini s-a datorat faptului că domnitorul român era cunoscut ca fiind fără milă fată de cei care nu i se supuneau sau încălcau legile, iar pedeapsa cea mai des utilizată era trasul în țeapă. O alta explicație a numelui Dracula ar putea veni de la faptul că în 1431, Sigismund de Luxemburg l-a investit pe Vlad al lI-lea, tatăl lui Țepeș, cu Ordinul Dragonului, un ordin cavaleresc dedicat luptelor împotriva turcilor, iar emblema era un dragon, asociat cu simbolul diavolului. Din cauza acestei embleme se pare că Vlad Tepes a primit supranumele de Vlad Dracul. Dealtfel, Castelul Bran nu este singurul punct turistic legat de această legendă. Un alt loc evocat atunci când vine vorba de Dracula este și Mănăstirea Snagov.

Gaseste cea mai buna idee de vacanta

Nu ești încă hotărât unde să mergi?

Obține acces exclusiv la cele mai recente idei de vacanță și descoperiți locuri spectaculoase uitate de lume.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Anedi Traveling

Prin acest site încerc să vă prezint câteva idei de vacanță. Sunt dornic să descopăr cele mai noi idei de vacanțe. Sunt dornic să văd locuri spectaculoase și să întâlnesc oameni noi. Sunt pasionat de istorie și să descopăr locuri istorice mai puțin cunoscute. În website-ul www.anedi.eu voi povesti despre locuri deosebite. Vă voi împărtăși lucruri pe care de multe ori nu le găsiți în ghidurile de turism. Voi încerca să vă ofer informații utile despre atracțiile turistice din Europa și nu numai. Sper să reușesc să vă ofer câteva idei pentru vacanțe viitoare.
Anedi.eu nu este agenție de turism, nu vinde și nu rezervă vacanțe, ci vă oferă ponturi și informații de călătorie pentru a vă rezerva singur vacanțe la tarife minime.

S-ar putea să-ți placă și...