Vacanța în Cehia City Break Locuri istorice Sfaturi de călătorie

Descoperă Praga: O călătorie în inima Europei

Praga weekend

Astăzi vă invit să vă alăturați unei călătorii pline de farmec și istorie într-unul dintre cele mai fermecătoare orașe din Europa – Praga, capitala Cehiei. Încărcată de monumente istorice, arhitectură spectaculoasă și atmosferă vibrantă, Praga este un adevărat paradis pentru pasionații de călătorii și aventuri.

Piața Vechiului oraș

Piața Vechiului Oraș (Old Town Square) este locul de unde începeți această aventură. Cu clădiri cu fațade colorate și arhitectură medievală, piața emană un farmec aparte. Aici puteți admira Biserica Tyn cu cele două turnuri gotice impunătoare și veți fi uimiți de frumusețea statuii lui Jan Hus, eroul național ceh, care străjuiește piața. Reformatorul religios Jan Hus, a fost ars pe rug pentru convingerile sale, la Konstanz, ducând la declanșarea Războaielor Husite. Statuia cunoscută azi ca Memorialul Jan Hus a fost amplasată în piață la 6 iulie 1915 cu ocazia comemorării a 500 de ani de la moartea sa.

În fața Primăriei Vechi este, de asemenea, un monument memorial, dedicat martirilor (printre care Jan Jesenius și Maxmilián Hošťálek) decapitați, pe acel loc, în timpul Execuției din Piața Orașului Vechi, de către habsburgi, după Bătălia de la Muntele Alb. Douăzeci și șapte de cruci sunt amplasate pe pavajul trotuarului, în cinstea lor. Crucile au fost instalate în timpul reparațiilor Primăriei Vechi, după cel de-Al Doilea Război Mondial, în timp ce o placă memorială din apropiere, care enumeră numele tuturor celor 27 de victime, datează din 1911.

Citește și: Explorând magia Barcelonei: Călătoria mea de neuitat

Urmează să vă îndreptați spre faimosul Ceas Astronomic (Prague Astronomical Clock) din Piața Vechiului Oraș. Acest ceas impresionant este o capodoperă a meșteșugului medieval, cu o mecanică complexă și o estetică încântătoare. Nu ratați spectacolul ceasului care își dezvăluie secretele la fiecare oră într-o reprezentație ce cucerește inimile tuturor privitorilor. Ceasul astronomic din Praga a fost instalat pentru prima dată în 1410, fiind al treilea ceas astronomic ,ca vechime, din lume și cel mai vechi aflat încă în funcțiune.

Podul Carol

Continuând călătoria, veți ajunge la unul dintre cele mai importante simboluri ale Pragăi – Podul Carol (Charles Bridge). Construit în secolul al XIV-lea, acest pod pietonal impresionează prin numeroasele statui și turnuri care îl flanchează. O plimbare romantică pe acest pod vă va oferi perspective incredibile asupra râului Vltava și asupra orașului vechi din Praga.

Capitala Cehiei este plină de priveliști uimitoare de mare valoare. Dar Podul Carol se numără cu siguranță printre cele mai uimitoare TOP 5. Nu numai că această clădire medievală este unul dintre cele mai faimoase poduri din lume, dar este, de asemenea, cea mai plină de farmec din Praga și – nu în ultimul rând – ar putea fi cel mai frumos pod din Europa. Și nu exagerăm deloc…

Podul Carol este cel mai vechi pod care se află încă peste râul Vltava din Praga și al doilea cel mai vechi pod din Republica Cehă. Carol al IV-lea l-a construit în 1357, după ce podul anterior („Podul Judith”) a fost distrus de inundații în 1342. Construcția podului a fost condusă de Peter Parler, celebrul german-ceh arhitect și a durat aproape jumătate de secol pentru a-l termina (a fost finalizat în 1402). Podul, cunoscut anterior drept „Piatră” sau „Praga”, a fost numit „Podul Carol” abia din 1870. Și până în 1841 a fost singurul pod peste râul Vltava din Praga.

Podul Carol are 516 metri lungime, 9,5 metri lățime, 13 metri înălțime și stă pe 15 stâlpi. Este, de asemenea, partea din așa-numita Rută Regală.

Podul Carol, care traversează râul Vltava , este bogat în statui și lămpi decorative și atrage imediat atenția cu frumoasele sale turnuri de pod, gotice, la ambele capete. Veți găsi treizeci de statui magnifice pe pod, montate pe două rânduri. Practic, am putea scrie un articol întreg despre fiecare dintre ele, fără a deveni plictisitoare, deoarece aceste piese de artă au toate propriile lor povești și semnificații.

Podul Carol este construit din blocuri de gresie și construcția sa este înconjurată de multe legende interesante. Potrivit uneia dintre acestea, constructorii au decis să întărească rezistenta podului adăugând ouă crude în mortar. Istoricii încă nu au ajuns la un acord dacă este adevărat sau nu. Dar ceea ce este cel mai probabil un mit este povestea spusă – că în Praga nu erau suficiente ouă, astfel încât au fost aduse din fiecare colț al pământului și locuitorii uneia dintre regiuni se temeau că ouăle se vor sparge în timpul transport, încât le trimiteau fierte – spre amuzamentul locuitorilor din Praga.

Castelul Praga

Dincolo de Podul Carol se întinde domnia impresionantă a Castelului Praga (Prague Castle). Această fortăreață monumentală este cea mai mare din lume și adăpostește o varietate de clădiri și palate istorice, printre care și reședința oficială a președintelui Cehiei.

Castelul Praga a fost fondat cel mai probabil în jurul anului 880 de către prințul Bořivoj din dinastia Premyslid (Přemyslovci). Potrivit Guinness Book of World Records, Castelul Praga este cel mai mare complex de castel coerent din lume, cu o suprafață de aproape 70.000 m². Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, este format dintr-o compoziție la scară largă de palate și clădiri ecleziastice de diferite stiluri arhitecturale, de la rămășițele clădirilor în stil romanic din secolul al X-lea până la modificări gotice din secolul al XIV-lea.

Renumitul arhitect sloven Josip Plečnik a fost responsabil pentru renovări ample în timpul Primei Republici (1918-1938). De la Revoluția de Catifea, Castelul Praga a suferit reparații și reconstrucții semnificative.

De la înființare, în ultimul sfert al secolului al IX-lea, s-a dezvoltat neîntrerupt pe parcursul ultimelor unsprezece secole. Este un complex monumental de clădiri bisericești, de fortificații, de locuințe și de birouri reprezentând toate stilurile și perioadele arhitecturale, care înconjoară trei curți ale castelului și se întinde pe 45 de hectare. Inițial a fost reședința prinților și regilor Boemiei, din 1918 este sediul președintelui.

Din 1962, Castelul Praga cu descoperirile sale arheologice a fost înregistrat ca Monument Cultural Național nr. 1.

În interiorul castelului, nu ratați să vizitați Catedrala Sfântul Vitus (St. Vitus Cathedral), o capodoperă a arhitecturii gotice cu vitralii spectaculoase și morminte regale.

Catedrala Sf. Vitus este o parte vitală a istoriei Castelului Praga. A fost fondată în 1344 și a durat aproape 600 de ani să fie construită. Interioarele grandioase ale acestei capodopere gotice se laudă cu o serie de minuni, inclusiv Capela Sf. Wenceslas frumos decorată cu mormântul Sf. Wenceslas, cripta în care sunt îngropați mulți regi cehi și Camera Coroanei, care găzduiește bijuteriile coroanei.

Dimensiunile catedralei sunt de 124 m × 60 m, turnul principal are 102,8 m înălțime, turnurile frontale 82 m, înălțimea arcului 33,2 m.

Zidul Lennon

În apropierea castelului, veți găsi și faimosul Zid Lennon (Lennon Wall), o expresie a libertății și creativității. Inițial acoperit cu mesaje de protest împotriva regimului comunist, acest zid colorat a devenit un simbol al păcii și al dragostei. Vizitați acest loc și lăsați-vă inspirați de atmosfera sa plină de energie pozitivă.

John Lennon nu a vizitat niciodată Praga. Cu toate acestea, unul dintre cele mai fotografiate locuri din capitala Cehă este Zidul John Lennon.

Zidul John Lennon nu este altceva decât un zid al orașului, decorat cu graffiti actualizat continuu. Nu se află sub nicio protecție specială și este în esență un zid de exprimare liberă, inspirat din figura lui Lennon.

Totul a început cu moartea fostului membru Beatles, care a fost ucis în 1980 la intrarea în clădirea Dakota din New York. Întreaga lume a fost mișcată de acest eveniment tragic și un portret al muzicianului a apărut pe acest zid îndepărtat din Praga împreună cu diverse lozinci care criticau guvernul.

În ciuda faptului că au fost sterse de autorități, graffiti-urile au reapărut curând. Acest lucru a continuat în mod repetat, cu mesaje și desene pacifiste care au fost o sursă de iritare pentru guvern.

Astăzi, oricine își poate lăsa mesajul pe acest zid neobișnuit.

Muzeul Lego

Pentru cei mici și cei mici din suflet, vă recomand să faceți o oprire la Muzeul Lego (Lego Museum), cunoscut și sub numele de Muzeul Cărămizilor. Aici veți descoperi o colecție impresionantă de construcții și figurine LEGO, care vor stârni admirația și creativitatea oricărui vizitator.

Biserica Sfântul Nicolae

Încheiați călătoria voastră în Praga cu o vizită la Biserica Sfântul Nicolae (St. Nicholas Church), o bijuterie barocă cu o arhitectură impresionantă și un interior bogat decorat. Lăsați-vă impresionați de frumusețea acestei biserici și de atmosfera liniștită și contemplativă pe care o emană.

Biserica Sfântul Nicolae este o biserică în stil baroc din Praga. A fost construită între anii 1704 și 1755 pe locul unde a fost o biserică gotică din secolul al XIII-lea, care era închinată Sfântului Nicolae.

A fost descrisă drept „cel mai impresionant exemplu de baroc din Praga” și „fără îndoială cea mai mare biserică baroc din Praga și suprema realizare a familiei Dientzenhofer”.

Biserica excelează nu numai prin arhitectură, ci și prin decor, fațada exterioară este de culoare maronie, în principal cu frescele lui Jan Lukas Kracker și o frescă în interiorul cupolei înalte de 70 m de František Xaver Palko. Interiorul este în continuare decorat cu sculpturi de František Ignác Platzer.

Orga barocă are peste 4.000 de țevi de până la șase metri lungime și aici a cântat Mozart în 1787. Capodopera spectaculoasă a lui Mozart, Liturghia în do, a fost interpretată pentru prima dată în Biserica Sfântul Nicolae la scurt timp după vizita sa.

Clopotnița de 79 m înălțime este direct legată de cupola masivă a bisericii. Clopotnița, cu vedere panoramică deosebită, a fost spre deosebire de biserica finalizată în forme rococo în 1751–1756 de către Anselmo Lurago.

Domul are un diametru impresionant de 20 m, iar înălțimea interioară până la vârful felinarului este de peste 49 m, făcându-l cel mai înalt interior din Praga.

În biserică se țin concerte pe tot parcursul anului pe orga istorică datând din secolul al XVIII-lea.

Cultură și surprize în Praga

Praga este mai mult decât o destinație turistică; este o experiență de neuitat în care te simți ca și cum ai fi călătorit în timp. Cu străzi pietonale înguste, clădiri istorice și obiective fascinante, acest oraș îți oferă o privire captivantă asupra bogăției culturale și istorice a Europei Centrale. Oricare ar fi motivul călătoriei tale – istoria, arta sau aventura – Praga îți va rămâne întipărită în inimă ca o perlă strălucitoare a Europei.

Așadar, nu ezitați să vă faceți bagajele și să vă aventurați în minunata capitală a Cehiei pentru o călătorie plină de descoperiri și surprize!

Gaseste cea mai buna idee de vacanta

Nu ești încă hotărât unde să mergi?

Obține acces exclusiv la cele mai recente idei de vacanță și descoperiți locuri spectaculoase uitate de lume.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Anedi Traveling

Prin acest site încerc să vă prezint câteva idei de vacanță. Sunt dornic să descopăr cele mai noi idei de vacanțe. Sunt dornic să văd locuri spectaculoase și să întâlnesc oameni noi. Sunt pasionat de istorie și să descopăr locuri istorice mai puțin cunoscute. În website-ul www.anedi.eu voi povesti despre locuri deosebite. Vă voi împărtăși lucruri pe care de multe ori nu le găsiți în ghidurile de turism. Voi încerca să vă ofer informații utile despre atracțiile turistice din Europa și nu numai. Sper să reușesc să vă ofer câteva idei pentru vacanțe viitoare.
Anedi.eu nu este agenție de turism, nu vinde și nu rezervă vacanțe, ci vă oferă ponturi și informații de călătorie pentru a vă rezerva singur vacanțe la tarife minime.

S-ar putea să-ți placă și...