City Break Vacanța în România

Arcul de Triumf străjuiește intrarea în Bucuresti

Arcul de Triumf Bucuresti

Aproximativ la jumătatea distanței pe șos Kiseleff veți găsi Arcul de Triumf. Bazat pe monumentul omonim al Parisului, a fost construit în 1935 pentru a comemora reunificarea României în 1918. Locurile bătăliilor din Primul Război Mondial sunt înscrise în interiorul arcului, în timp ce Regele Ferdinand și Regina Maria sunt prezente pe fațada de sud. Traficul intens face dificilă apropierea de arc, iar platforma de vizionare nu este adesea deschisă publicului.

Arcul de Triumf vazut din fata

Arcul de triumf este dedicat memoriei soldaților români. Simbolizează și prietenia româno-franceză, de unde și asemănarea acesteia cu Arcul de Triumf din Paris. Măsoară 27 m înălțime, iar fațada sa este decorată cu sculpturi ale unor sculptori români precum Ion Jalea și Dimitrie Paciurea.  • Booking.com

  • Reclama ta aici

Arcul de Triumf a avut mai multe variante

Arcul de Triumf a avut mai multe variante de-a lungul șoselei Kiseleff din București, de când a fost construit în grabă din lemn în 1878, când România și-a câștigat independența.

Primul arc a fost ridicat pentru ca trupele să poată mărșălui sub el în drum spre oraș. Apoi Arcul de Triumf a fost reconstruit în același loc în 1922, după Primul Război Mondial. Acea a doua structură temporară a reușit să stea timp de aproximativ 13 ani înainte de a fi dărâmată pentru a face loc actualului arc, care este construit dintr-o structură mult mai lungă. material rezistent.

Arcul de Triumf

În București au mai fost ridicate și alte arcuri de triumf, cu existență temporară, în 1848, 1859, 1878, 1906 și 1918, dar după primul război mondial s-a luat decizia construirii unui monument cu caracter permanent.

În 1922, în timpul mandatului primarului Bucureștiului Matei Gh. Corbescu (februarie 1922 – decembrie 1922), la București s-a organizat o paradă în cinstea Marii Uniri. Deoarece Arcul de Triumf din 1918 fusese construit dintr-un material care nu rezista ploilor, primarul Matei Gh. Corbescu a venit cu propunerea să fie ridicat ca un nou Arc de Triumf, din lemn, până când se vor găsi bani de unul impunător. A fost criticat pentru inițiativa sa, iar George Enescu i-a scris atunci primarului: „Dar adevăratul Arc de Triumf, pe când?”

Prin urmare, în 1922, în contextul încoronării regelui Ferdinand I și a reginei Maria ca suverani ai României Mari, comisia pentru organizarea serbărilor încoronării a apelat la serviciile arhitectului Petre Antonescu pentru ridicarea unui impunător Arc de Triumf în zona nordică a capitalei, pe șoseaua Kiseleff.

Din cauza timpului scurt însă, doar scheletul construcției a fost turnat în beton armat, minunatele basoreliefuri exterioare fiind realizate din ipsos, ceea ce a determinat – odată încheiate serbările încoronării (în 16 octombrie 1922, când s-a organizat un spectacol, evocând lupta poporului român pentru unitate statală, la festivități participând reprezentanți din peste 20 de state europene, din Statele Unite ale Americii și Japonia, fapt ce a semnificat o largă recunoaștere internațională a noii realități naționale statale – o degradare progresivă, cauzată de intemperii, a aspectului exterior al Arcului de Triumf, acesta ajungând la începutul anilor 1930 un „monument incomod” pentru imaginea „Micului Paris” interbelic.

Arcul de Triumf modern

De-abia în 1932, în urma unui articol al lui Mihai Mora intitulat sugestiv „O datorie imperioasă”, situația deplorabilă a Arcului de Triumf revine în atenția opiniei publice, decizându-se nu demolarea monumentului construit în 1922, așa cum ceruseră unele personalități, ci înlocuirea basoreliefurilor din stuc de pe acesta cu unele definitive, din piatră sau marmură de Rușchița. De data aceasta, autorul, același Petre Antonescu, a dat edificiului o notă mult mai sobră în ceea ce privește finisajul exterior, cerând artiștilor pe care i-a cooptat la lucrări să se încadreze în această nouă manieră de lucru.

Arcul de Triumf a fost decorat de sculptori români celebri

Printre artiștii care au lucrat la finisaj se numără Constantin Baraschi, Alexandru Călinescu, Mac Constantinescu, Ion Jalea, Dimitrie Paciurea și Costin Petrescu, toți nume cunoscute în perioada interbelică. Pe fațada sudică, sculptorii Mac Constantinescu și Constantin Baraschi au dăltuit fiecare câte o reprezentare simbolică a Victoriei. Amplasate identic pe fațada de nord se găsesc alegoriile Bărbăție de Ion Jalea și Credință de Constantin Baraschi, precum și alte două Victorii create de Cornel Medrea și Dimitrie Onofrei. Lucrările decorative de la vechiul Arc de Triumf, realizate în 1922 de sculptorul Dumitru Mățăoanu, nu au mai fost folosite la refacerea definitivă a Arcului de Triumf.

Medalioanele Reginei Maria și al Regelui Ferdinand stau la loc de cinste pe Arcul de Triumf. Pe fațada de nord se află medalioanele “Credința” și “Bărbăția” – opere ale sculptorilor Constantin Baraschi și Ion Jalea.

Inaugurat în septembrie 1936, actualul Arcul de Triumf are o înălțime de 27 de metri și are o bază dreptunghiulară care măsoară 25 x 11,5 metri. Construit după planuri întocmite de arhitectul Petre Antonescu, Arcul de Triumf a fost decorat de sculptori români celebri, printre care Ion Jalea și Dimitrie Paciurea. Astăzi, arcul stă ca un monument al independenței și este vizitat de mulți turiști în fiecare zi. În fiecare an, sub Arcul de Triumf au loc parade militare pe 1 decembrie, care marchează Ziua Națională a României.

A fost construită o scară interioară, astfel încât vizitatorii să poată urca în vârful arcului și să privească orașul. De asemenea, găzduiește un mic muzeu care include fotografii ale iterațiilor anterioare.

Ce este Arcul de Triumf?

Arcul de Triumf este un tip special de monument, a cărui semnificație reprezintă cea mai înaltă formă de comemorare a unui/unor eveniment/e istoric/e. Specificul său în formă de poartă permite posibilitatea trecerii triumfală pe sub arcada monumentului a personalității/personalităților astfel onorate.

Apărut în Antichitatea romană în perioada imperială târzie (284 – 486 d.Chr.), edificarea arcelor de triumf la Roma s-a realizat pentru cinstirea imperatorilor romani, în scopul reflectării măreției și puterii absolute pe care o dețineau și pentru promovarea valorilor imperiului (ex.: Arcul lui Titus, Arcul lui Constantin, Arcul lui Septimius Severus). De asemenea, edificarea arcelor de triumf în provinciile cucerite au avut ca scop manifestarea puterii imperiale și celebrarea triumfului Imperiului Roman (ex.: Arcul de Triumf din Orange, Galia [Franța]).

În perioada modernă, acest tip de monument este reprezentat de Arcul de Triumf de la Paris, edificat între 1806 și 1836 și care a fost luat ca model de o serie de astfel de monumente ridicate de-a lungul timpului (ex. Londra, Barcelona, New York, St. Petersburg, București etc.)

Cazare foarte bună în zona aceasta găsiți AICI.

Anedi Traveling

Prin acest site încerc să vă prezint câteva idei de vacanță. Sunt dornic să descopăr cele mai noi idei de vacanțe. Sunt dornic să văd locuri spectaculoase și să întâlnesc oameni noi. Sunt pasionat de istorie și să descopăr locuri istorice mai puțin cunoscute. În website-ul www.anedi.eu voi povesti despre locuri deosebite. Vă voi împărtăși lucruri pe care de multe ori nu le găsiți în ghidurile de turism. Voi încerca să vă ofer informații utile despre atracțiile turistice din Europa și nu numai. Sper să reușesc să vă ofer câteva idei pentru vacanțe viitoare.
Anedi.eu nu este agenție de turism, nu vinde și nu rezervă vacanțe, ci vă oferă ponturi și informații de călătorie pentru a vă rezerva singur vacanțe la tarife minime.

S-ar putea să-ți placă și...